De Tour de Techniek bestaat al lang en was bedoeld voor tweedejaars leerlingen in het vmbo. De opzet is vernieuwd en biedt meer maatwerk.

 

De tweedejaars vmbo-leerlingen die nog géén keuze hebben gemaakt voor hun vervolgopleiding, doen op school eerst een digitaal techniekspel en gaan daarna techniek ontdekken op locatie. Dat zijn aansprekende bedrijven en/of instellingen zoals een dierentuin, pretpark of waterzuivering. Hier kunnen zij techniek in bedrijf zien: lekker concreet.

 

De derdejaars vmbo-leerlingen die al wél gekozen hebben voor techniek, gaan heel gericht op bedrijfsbezoek. Zij kiezen een bedrijf in de buurt dat aansluit bij hun voorkeur. Dat kan dan bijvoorbeeld een aannemersbedrijf zijn als een leerling geïnteresseerd is in bouw, of een installateur als de voorkeur uitgaat naar installatietechniek. De betrokken bedrijven krijgen zo gemotiveerde leerlingen op bezoek. Op hun beurt kunnen de jongeren heel gericht kijken of de branche die nu hun voorkeur heeft ook inderdaad in de smaak valt.

 

Scholen worden ontzorgd in de nieuwe opzet: zij krijgen het techniekspel kant-en-klaar afgeleverd en de planning wordt goed afgestemd op het lesrooster. De bedrijfsbezoeken worden goed gepland en voorbereid, ook met de betrokken bedrijven.