ZUTPHEN

Voor de jeugd, het ambacht en de techniek:
Doe mee aan hét belevings- en doefestival van Nederland

Week van de techniek

Het doel van de Week van de techniek: leerlingen in groep 7 van de basisschool laten kennismaken met techniek. Zo nemen zij techniek hopelijk mee in hun (latere) opleidingskeuze. De ingrediënten: op een leuke manier leren en zelf een werkstukje maken.

Elk jaar vaste prik: de Apeldoornse Week van de Techniek. Bij Aventus aan de Laan van de Mensenrechten is veel techniek te ‘zien’ in de praktijkruimten. Basisschoolleerlingen uit Apeldoorn komen allemaal een dagdeel kijken, kennismaken met techniek én zelf aan de slag. Zij worden begeleid door studenten van Aventus.

De week wordt steevast afgesloten met een open dag: leerlingen kunnen met hun ouders een kijkje nemen bij een aantal technische bedrijven in Apeldoorn.

Tour de techniek

De Tour de Techniek bestaat al lang en was bedoeld voor tweedejaars leerlingen in het vmbo. De opzet is vernieuwd en biedt meer maatwerk.

De tweedejaars vmbo-leerlingen die nog géén keuze hebben gemaakt voor hun vervolgopleiding, doen op school eerst een digitaal techniekspel en gaan daarna techniek ontdekken op locatie. Dat zijn aansprekende bedrijven en/of instellingen zoals een dierentuin, pretpark of waterzuivering. Hier kunnen zij techniek in bedrijf zien: lekker concreet.

De derdejaars vmbo-leerlingen die al wél gekozen hebben voor techniek, gaan heel gericht op bedrijfsbezoek. Zij kiezen een bedrijf in de buurt dat aansluit bij hun voorkeur. Dat kan dan bijvoorbeeld een aannemersbedrijf zijn als een leerling geïnteresseerd is in bouw, of een installateur als de voorkeur uitgaat naar installatietechniek. De betrokken bedrijven krijgen zo gemotiveerde leerlingen op bezoek. Op hun beurt kunnen de jongeren heel gericht kijken of de branche die nu hun voorkeur heeft ook inderdaad in de smaak valt.

Scholen worden ontzorgd in de nieuwe opzet: zij krijgen het techniekspel kant-en-klaar afgeleverd en de planning wordt goed afgestemd op het lesrooster. De bedrijfsbezoeken worden goed gepland en voorbereid, ook met de betrokken bedrijven.

Techniek in bedrijf

Techniek in Bedrijf is bedoeld voor derdejaars leerlingen in het vmbo die al een technische studierichting hebben gekozen. Zij maken tijdens een bedrijfsbezoek kennis met de beroepspraktijk en ontdekken dan het gehele bedrijfsproces. Zo wordt duidelijk dat er op allerlei niveaus ook technische banen zijn in productontwikkeling, werkvoorbereiding, onderhoud, service, et cetera. Een plus is hopelijk dat leerlingen positief bevestigd worden in hun keuze voor techniek.

De bedrijfsbezoeken worden goed voorbereid: de leerlingen krijgen allemaal een projectboekje mee voor tijdens het bezoek. Ook krijgen zij een rugzak met informatie over de bedrijven, opleidingsmogelijkheden en leuke promotiematerialen. De bezoeken vinden aan het begin van het schooljaar plaats. Een vervolgafspraak bij een bedrijf later dat jaar, is altijd mogelijk.

Diverse brancheclusters doen mee: de bouw, procestechniek, metaal, installatietechniek, elektrotechniek en motorvoertuigentechniek.

Techniekmiddagen

De bouw, grafimedia, elektro- en voertuigentechniek: basisschoolleerlingen maken er in Zutphen kennis mee tijdens de techniekcarroussel die het Platform Techniek Zutphen opzette. De kinderen komen onder begeleiding van ouders op de fiets naar het Stedelijk Vakcollege Zutphen en maken daar tijdens vier techniekmiddagen kennis met techniek. Bij elke techniekafdeling maken de leerlingen zelf een ‘product’. Of dat het geheim is laat zich raden, maar feit is wel dat de techniekmiddagen steeds meer belangstelling trekken. Jaarlijks doen een kleine tweehonderd leerlingen mee.
¬ De techniekmiddagen krijgen waarschijnlijk een regionaal vervolg.

PTS3H is tot stand gekomen door:

.

© 2022 Platform Techniek Stedendriehoek | powered by LUDIEQ